Dla wszystkich fanów włoskiej kuchni, sycylijska wariacja pulpetów, ziemniaków i makaronu spaghetti. ?Brzmi dziwnie? Możliwe, ale smakuje wybornie! Jeśli chcesz poczuć prawdziwy smak Sycylii, oprócz pulpetów i ziemniaków,ugotuj na głowę 70 gram makaronu spaghetti i podaj razem z całą resztą! Posyp parmezanem i dodaj bazylię. ECCO! Gotowe! Można jeść! Buon appetito! ➡️Zapoznaj się z poniższym przepisem i zobacz jak wnieść do domu trochę sycylijskiego słońca! Poniżej również video ze wspólnego gotowania z mamą mojego Sycylijskiego amore – Giovanną. Oprócz przepisu mam dla Was krótką lekcję włoskiego.

POLPETTE CON SALSA – pulpety cielęce z sosem pomidorowym

Składniki na 4-5 porcji:

1kg mięsa mielonego cielęcego

500ml passaty pomidorowej

8-10 ziemniaków

1 cebula

4 jajka

4 garści bułki tartej

garść natki pietruszki

garść świeżej mięty

1.5 litra wody

szczypta soli

Wariacja z makaronem – 300 gram makaronu spaghetti, parmezan, bazylia

Obieramy ziemniaki ze skórki, pół cebuli kroimy w paski, rozgrzewamy duży garnek. Wrzucamy cebulę, dodajemy odrobinę oliwy i podsmażamy. Dodajemy ziemniaki, natkę pietruszki ( we Włoszech ciężko dostać korzeń pietruszki taki jak u nas! tutaj odmiana jest inna ) i mieszamy razem przez chwilę w garnku. Dodajemy passatę pomidorową, mieszamy i wlewamy okoła litr wody, tak aby wypełnić cały garnek, solimy i zostawiamy na małym ogniu. W międzyczasie kroimy drugie pół cebuli w drobną kostkę, dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie dodajemy świeżą miętę, trzy garści bułki tartej, sól i wszystko razem łączymy. Na końcu wbijamy cztery jajka. Najlepiej dodać po jednym, za każdym razem mieszając. Kiedy mięso połączy się dobrze z jajkami, formujemy okrągłe pulpety i wrzucamy do gotujących się w salsie pomidorowej połączonej z wodą, ziemniaków. Kiedy ziemniaki będą miękkie, pulpety też będą gotowe do zjedzenia!

Jeśli chcecie poczuć prawidziwy smak Sycylii, ugotujcie na głowę 70 gram makaronu spaghetti i podajcie razem z całą resztą! Posypcie parmezanem i dodajcie bazylię.  ECCO! Gotowe! Można jeść! Buon appetito!

Gotuj i ucz się włoskiego

Ciao! My – Kamila i Giuseppe zapraszamy Cię przy okazji wspólnego gotowania, na krótką lekcję włoskiego! Zapoznaj się ze słówkami, dotyczącymi przygotowanego przez nas przepisu i nie tylko. Divertiti! Baw się dobrze!

1 komentarz

  1. BONIA

    przepis już kupiłam tzn w projekcie do wykonania ja zapamiętuje co po kolei wiec przy najbliższej okazji do wykonania i jeszcze nauka włoskiego -super sprawa

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najlepszy letni makaron jaki istnieje!

Wystarczy cukinia, pomidorki, cytryna i ulubiony makaron!

7 rzeczy, którymi zaskoczy cię Sardynia!

Kiedy pierwszy raz wylądowałam na Sardynii, zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia!  To magiczna wyspa, pełna kontrastów, pysznego jedzenia i życzliwych ludzi. Nie bez powodu latem przyjeżdża tu na wakacje Leonardo DiCaprio czy Silvio Berlusconi. Siostry...

Testujemy makaron Pasta Queen „Lazy Princess”

Jeśli jeszcze nie wiesz kim jest Pasta Queen to najwyższa pora nadrobić zaległości. Ja i Giuseppe uwielbiamy jej przepisy. Nagrane w zabawny i ciekawy sposób oraz oczywiście smakowite, aż trzęsą się uszy! Postanowiliśmy ugotować i nagrać jeden z jej najbardziej popularnych przepisów z 2021!

Jak powstaje oliwa z oliwek?

Jak powstaje oliwa z oliwek?Razem z Giuseppe odwiedziliśmy lokalną przetwórnie oliwy z oliwek znajdującą się w miasteczku, w którym mieszkamy, Caccamo. Prowadzi ją nasza kolażanka Maria Chiara, której rodzina niezmiennie od lat 60tych zajmuje się wytwarzaniem oliwy....

Trzy wskazówki jak zachować smak i zapach oliwy z oliwek na dłużej

Wiesz, że świeżo wyciskana oliwa z oliwek Extra Virgin ma zupełnie inny smak niż ta butelkowana w masowej produkcji? Możesz cieszyć się jej zapachem nawet kilka miesięcy po wyciśnięciu, stosując kilka prostych zasad. Kiedy Giuseppe pierwszy raz dał mi spróbować oliwy...

Rogaliki jak we włoskim barze – chrupiące cornetti!

Jeśli chociaż raz spróbujesz chrupiącej skórki, miękkiego środka i pistacjowego nadzienia włoskich rogalików, uwierz mi, nie zapomnisz go do końca życia. Pamiętam jak w 2019 roku w trakcie mojego służbowego pobytu na Sardynii Giuseppe poczęstował mnie takim właśnie...

TIRAMISU – przepis Mammy Siciliany

TIRAMISU – prawdziwy włoski przepis z kuchni Mammy Siciliany czyli mojej sycylijskiej teściowej. Puszysty krem, lekki i słodki.

Dzień Świętej Łucji, czy 13 grudnia to najkrótszy dzień w roku?

Dzień, w którym obchodzone jest wspomnienie św. Łucji, jest także dniem astronomicznego „zatrzymania się Słońca”.

5 rzeczy, których prawdopodobnie nie wiesz o Sycylii!

Kiedy myślisz Sycylia, co widzisz? Piękne plaże, dobre makarony, czas, który płynie leniwie. Może sycylijskich dziadków siedzących na ławeczkach. Wszystko się zgadza, ale ja teraz opowiem Ci o pięciu aspektach, które bardzo możliwe, że z Sycylią nigdy Ci się nie kojarzyły , a powinny!

Czy życie zmienia się po trzydziestce?

Czy życie zmienia się po trzydziestce!? Jutro kończę 31 lat i powiem Wam w tajemnicy, że w moim życiu zmieniło się wiele! Przede wszystkim zdałam sobie sprawę, że nie zmieni się NIC, jeśli ja sama tego zrobię!Chciałam podzielić się z Wami, krótką historią mojej zmiany...

PALERMO – albo kochasz albo nienawidzisz?

Tak mówią! A co mówię ja?

SYCYLIA – winnica Regaleali i co jeszcze znajdziesz w sercu wyspy?

Sycylia winnica Regaleali, właśnie tutaj działa wyjątkowy agroturystyczny projekt. Odbywają się warsztaty robienia przecieru pomidorowego!