Dla wszystkich fanów włoskiej kuchni, sycylijska wariacja pulpetów, ziemniaków i makaronu spaghetti. ?Brzmi dziwnie? Możliwe, ale smakuje wybornie! Jeśli chcesz poczuć prawdziwy smak Sycylii, oprócz pulpetów i ziemniaków,ugotuj na głowę 70 gram makaronu spaghetti i podaj razem z całą resztą! Posyp parmezanem i dodaj bazylię. ECCO! Gotowe! Można jeść! Buon appetito! ➡️Zapoznaj się z poniższym przepisem i zobacz jak wnieść do domu trochę sycylijskiego słońca! Poniżej również video ze wspólnego gotowania z mamą mojego Sycylijskiego amore – Giovanną. Oprócz przepisu mam dla Was krótką lekcję włoskiego.

POLPETTE CON SALSA – pulpety cielęce z sosem pomidorowym

Składniki na 4-5 porcji:

1kg mięsa mielonego cielęcego

500ml passaty pomidorowej

8-10 ziemniaków

1 cebula

4 jajka

4 garści bułki tartej

garść natki pietruszki

garść świeżej mięty

1.5 litra wody

szczypta soli

Wariacja z makaronem – 300 gram makaronu spaghetti, parmezan, bazylia

Obieramy ziemniaki ze skórki, pół cebuli kroimy w paski, rozgrzewamy duży garnek. Wrzucamy cebulę, dodajemy odrobinę oliwy i podsmażamy. Dodajemy ziemniaki, natkę pietruszki ( we Włoszech ciężko dostać korzeń pietruszki taki jak u nas! tutaj odmiana jest inna ) i mieszamy razem przez chwilę w garnku. Dodajemy passatę pomidorową, mieszamy i wlewamy okoła litr wody, tak aby wypełnić cały garnek, solimy i zostawiamy na małym ogniu. W międzyczasie kroimy drugie pół cebuli w drobną kostkę, dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie dodajemy świeżą miętę, trzy garści bułki tartej, sól i wszystko razem łączymy. Na końcu wbijamy cztery jajka. Najlepiej dodać po jednym, za każdym razem mieszając. Kiedy mięso połączy się dobrze z jajkami, formujemy okrągłe pulpety i wrzucamy do gotujących się w salsie pomidorowej połączonej z wodą, ziemniaków. Kiedy ziemniaki będą miękkie, pulpety też będą gotowe do zjedzenia!

Jeśli chcecie poczuć prawidziwy smak Sycylii, ugotujcie na głowę 70 gram makaronu spaghetti i podajcie razem z całą resztą! Posypcie parmezanem i dodajcie bazylię.  ECCO! Gotowe! Można jeść! Buon appetito!

Gotuj i ucz się włoskiego

Ciao! My – Kamila i Giuseppe zapraszamy Cię przy okazji wspólnego gotowania, na krótką lekcję włoskiego! Zapoznaj się ze słówkami, dotyczącymi przygotowanego przez nas przepisu i nie tylko. Divertiti! Baw się dobrze!

1 komentarz

  1. BONIA

    przepis już kupiłam tzn w projekcie do wykonania ja zapamiętuje co po kolei wiec przy najbliższej okazji do wykonania i jeszcze nauka włoskiego -super sprawa

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Testujemy makaron Pasta Queen „Lazy Princess”

Jeśli jeszcze nie wiesz kim jest Pasta Queen to najwyższa pora nadrobić zaległości. Ja i Giuseppe uwielbiamy jej przepisy. Nagrane w zabawny i ciekawy sposób oraz oczywiście smakowite, aż trzęsą się uszy! Postanowiliśmy ugotować i nagrać jeden z jej najbardziej popularnych przepisów z 2021!

Jak powstaje oliwa z oliwek?

Jak powstaje oliwa z oliwek?Razem z Giuseppe odwiedziliśmy lokalną przetwórnie oliwy z oliwek znajdującą się w miasteczku, w którym mieszkamy, Caccamo. Prowadzi ją nasza kolażanka Maria Chiara, której rodzina niezmiennie od lat 60tych zajmuje się wytwarzaniem oliwy....

Trzy wskazówki jak zachować smak i zapach oliwy z oliwek na dłużej

Wiesz, że świeżo wyciskana oliwa z oliwek Extra Virgin ma zupełnie inny smak niż ta butelkowana w masowej produkcji? Możesz cieszyć się jej zapachem nawet kilka miesięcy po wyciśnięciu, stosując kilka prostych zasad. Kiedy Giuseppe pierwszy raz dał mi spróbować oliwy...

Rogaliki jak we włoskim barze – chrupiące cornetti!

Jeśli chociaż raz spróbujesz chrupiącej skórki, miękkiego środka i pistacjowego nadzienia włoskich rogalików, uwierz mi, nie zapomnisz go do końca życia. Pamiętam jak w 2019 roku w trakcie mojego służbowego pobytu na Sardynii Giuseppe poczęstował mnie takim właśnie...

TIRAMISU – przepis Mammy Siciliany

TIRAMISU – prawdziwy włoski przepis z kuchni Mammy Siciliany czyli mojej sycylijskiej teściowej. Puszysty krem, lekki i słodki.

Dzień Świętej Łucji, czy 13 grudnia to najkrótszy dzień w roku?

Dzień, w którym obchodzone jest wspomnienie św. Łucji, jest także dniem astronomicznego „zatrzymania się Słońca”.

5 rzeczy, których prawdopodobnie nie wiesz o Sycylii!

Kiedy myślisz Sycylia, co widzisz? Piękne plaże, dobre makarony, czas, który płynie leniwie. Może sycylijskich dziadków siedzących na ławeczkach. Wszystko się zgadza, ale ja teraz opowiem Ci o pięciu aspektach, które bardzo możliwe, że z Sycylią nigdy Ci się nie kojarzyły , a powinny!

Czy życie zmienia się po trzydziestce?

Czy życie zmienia się po trzydziestce!? Jutro kończę 31 lat i powiem Wam w tajemnicy, że w moim życiu zmieniło się wiele! Przede wszystkim zdałam sobie sprawę, że nie zmieni się NIC, jeśli ja sama tego zrobię!Chciałam podzielić się z Wami, krótką historią mojej zmiany...

PALERMO – albo kochasz albo nienawidzisz?

Tak mówią! A co mówię ja?

SYCYLIA – winnica Regaleali i co jeszcze znajdziesz w sercu wyspy?

Sycylia winnica Regaleali, właśnie tutaj działa wyjątkowy agroturystyczny projekt. Odbywają się warsztaty robienia przecieru pomidorowego!

Jak z Krakowa trafiłam na Sycylię i co zmieniło się w moim życiu?

Gdyby ktoś rok temu mi powiedział, że dziś bezrobotna na Sycylii będę próbowała pisać BLOGA o swoich podróżach i życiowych lekcjach, nie uwierzyłabym.

Domowy chleb – przepis prosto z sycylijskiego domu

Zobaczcie jak razem z Mammą Giovanną przygotowałyśmy domowe panini czyli dosłownie małe chlebki, po naszemu bułki.