CIAO, poznaj bohaterów naszej historii.

Kamila

Giuseppe

Sycylia i Sardynia

Piękne miejsca

Mamma Siciliana

Włoska kuchnia

Zostań z nami.

Zostań z nami, aby oglądać i podglądać nasze codzienne sycylijskie życie. Naucz się gotować jak Mamma Siciliana i zwiedzaj Sycylię jak lokalny Giuseppe. Od czasu do czasu zabierzemy cię na drugą piękną włoską wyspę – Sardynię, tam zazwyczaj spędzamy letnie sezony pracując w turystyce. Znamy się z Sardynią od podszewki, a z Sycylią od serca!

Niedługo wydajemy kurs i ebook

gotowania Mammy Siciliany

Aktualnie mieszkamy

na Sycylii

Uwielbiamy

gotować i podróżować

Zapraszamy Ciebie

w naszą włoską podróż

Więcej o mnie

Zanim znalazłam się na Sycylii, ponad sześć lat prowadziłam butik odzieżowy w Krakowie. Wiele „włoskich kaw” wypiłam z moimi klientkami rozmawiając o modzie, śmiejąc się i rozwiązując dylematy związane ze stylem i nie tylko. W 2018 roku uczyłam się w krakowskiej Artystycznej Alternatywie, wybrałam kierunek kreowanie wizerunku i w czerwcu odebrałam dyplom stylistki.

Fotografią zajmuję się od kiedy pamiętam. W 2009 roku przed erą mediów społecznościowych pracowałam jako fotografka dla Nightnews.pl w klubach przy krakowskim rynku. To była dla mnie prawdziwa szkoła życia. W pracy fotografki pomogła mi wiedza zdobyta w trakcie rocznego kursu fotografii na krakowskiej Politechnice, w ramach którego poznałam historię wielu fascynujących fotografów i wtedy też zafascynowała mnie branża modowa.
w 2019 remont w kamienicy w której miałam swój butik zmusił mnie do wielkiej życiowej zmiany. Nie było łatwo! Spakowałam walizki, wyjechałam do Włoch, poznałam miłość mojego życia i cały świat przewrócił się do góry nogami! Zimą pracowałam jako pilotka wycieczek na statku pasażerskim, pływając po Antlantyku, między Kanarami, a Maderą.

W 2021 mijają dwa lata od kiedy razem z Giuseppe próbujemy znaleźć własne miejsce na ziemi. Krążymy między Sycylią, Polską i Sardynią. Zobaczymy jak dalej potoczy się nasza historia.

Testujemy makaron Pasta Queen „Lazy Princess”

Jeśli jeszcze nie wiesz kim jest Pasta Queen to najwyższa pora nadrobić zaległości. Ja i Giuseppe uwielbiamy jej przepisy. Nagrane w zabawny i ciekawy sposób oraz oczywiście smakowite, aż trzęsą się uszy! Postanowiliśmy ugotować i nagrać jeden z jej najbardziej popularnych przepisów z 2021!

Jak powstaje oliwa z oliwek?
Jak powstaje oliwa z oliwek?Razem z Giuseppe odwiedziliśmy lokalną przetwórnie oliwy z oliwek znajdującą się w miasteczku, w którym mieszkamy, Caccamo. Prowadzi ją nasza kolażanka Maria Chiara, której rodzina niezmiennie od lat 60tych zajmuje się wytwarzaniem oliwy....
Trzy wskazówki jak zachować smak i zapach oliwy z oliwek na dłużej
Wiesz, że świeżo wyciskana oliwa z oliwek Extra Virgin ma zupełnie inny smak niż ta butelkowana w masowej produkcji? Możesz cieszyć się jej zapachem nawet kilka miesięcy po wyciśnięciu, stosując kilka prostych zasad. Kiedy Giuseppe pierwszy raz dał mi spróbować oliwy...
Rogaliki jak we włoskim barze – chrupiące cornetti!
Jeśli chociaż raz spróbujesz chrupiącej skórki, miękkiego środka i pistacjowego nadzienia włoskich rogalików, uwierz mi, nie zapomnisz go do końca życia. Pamiętam jak w 2019 roku w trakcie mojego służbowego pobytu na Sardynii Giuseppe poczęstował mnie takim właśnie...
Testujemy makaron Pasta Queen „Lazy Princess”

Testujemy makaron Pasta Queen „Lazy Princess”

Jeśli jeszcze nie wiesz kim jest Pasta Queen to najwyższa pora nadrobić zaległości. Ja i Giuseppe uwielbiamy jej przepisy. Nagrane w zabawny i ciekawy sposób oraz oczywiście smakowite, aż trzęsą się uszy! Postanowiliśmy ugotować i nagrać jeden z jej najbardziej popularnych przepisów z 2021!

czytaj dalej
Jak powstaje oliwa z oliwek?
Jak powstaje oliwa z oliwek?Razem z Giuseppe odwiedziliśmy lokalną przetwórnie oliwy z oliwek znajdującą się w miasteczku, w którym mieszkamy, Caccamo. Prowadzi ją nasza kolażanka Maria Chiara, której rodzina niezmiennie od lat 60tych zajmuje się wytwarzaniem oliwy....
Trzy wskazówki jak zachować smak i zapach oliwy z oliwek na dłużej
Wiesz, że świeżo wyciskana oliwa z oliwek Extra Virgin ma zupełnie inny smak niż ta butelkowana w masowej produkcji? Możesz cieszyć się jej zapachem nawet kilka miesięcy po wyciśnięciu, stosując kilka prostych zasad. Kiedy Giuseppe pierwszy raz dał mi spróbować oliwy...
Rogaliki jak we włoskim barze – chrupiące cornetti!
Jeśli chociaż raz spróbujesz chrupiącej skórki, miękkiego środka i pistacjowego nadzienia włoskich rogalików, uwierz mi, nie zapomnisz go do końca życia. Pamiętam jak w 2019 roku w trakcie mojego służbowego pobytu na Sardynii Giuseppe poczęstował mnie takim właśnie...
TIRAMISU – przepis Mammy Siciliany

TIRAMISU – prawdziwy włoski przepis z kuchni Mammy Siciliany czyli mojej sycylijskiej teściowej. Puszysty krem, lekki i słodki.

ZOBACZ NAS NA INSTAGRAMIE – TAM JESTEŚMY CODZIENNIE