CIAO, poznaj bohaterów naszej historii.

Kamila

Giuseppe

Sycylia i Sardynia

Piękne miejsca

Mamma Siciliana

Włoska kuchnia

Zostań z nami.

Zostań z nami, aby oglądać i podglądać nasze codzienne sycylijskie życie. Naucz się gotować jak Mamma Siciliana i zwiedzaj Sycylię jak lokalny Giuseppe. Od czasu do czasu zabierzemy cię na drugą piękną włoską wyspę – Sardynię, tam zazwyczaj spędzamy letnie sezony pracując w turystyce. Znamy się z Sardynią od podszewki, a z Sycylią od serca!

Niedługo wydajemy kurs i ebook

gotowania Mammy Siciliany

Aktualnie mieszkamy

na Sycylii

Uwielbiamy

gotować i podróżować

Zapraszamy Ciebie

w naszą włoską podróż

Więcej o mnie

Zanim znalazłam się na Sycylii, ponad sześć lat prowadziłam butik odzieżowy w Krakowie. Wiele „włoskich kaw” wypiłam z moimi klientkami rozmawiając o modzie, śmiejąc się i rozwiązując dylematy związane ze stylem i nie tylko. W 2018 roku uczyłam się w krakowskiej Artystycznej Alternatywie, wybrałam kierunek kreowanie wizerunku i w czerwcu odebrałam dyplom stylistki.

Fotografią zajmuję się od kiedy pamiętam. W 2009 roku przed erą mediów społecznościowych pracowałam jako fotografka dla Nightnews.pl w klubach przy krakowskim rynku. To była dla mnie prawdziwa szkoła życia. W pracy fotografki pomogła mi wiedza zdobyta w trakcie rocznego kursu fotografii na krakowskiej Politechnice, w ramach którego poznałam historię wielu fascynujących fotografów i wtedy też zafascynowała mnie branża modowa.
w 2019 remont w kamienicy w której miałam swój butik zmusił mnie do wielkiej życiowej zmiany. Nie było łatwo! Spakowałam walizki, wyjechałam do Włoch, poznałam miłość mojego życia i cały świat przewrócił się do góry nogami! Zimą pracowałam jako pilotka wycieczek na statku pasażerskim, pływając po Antlantyku, między Kanarami, a Maderą.

W 2021 mijają dwa lata od kiedy razem z Giuseppe próbujemy znaleźć własne miejsce na ziemi. Krążymy między Sycylią, Polską i Sardynią. Zobaczymy jak dalej potoczy się nasza historia.

Jak powstaje oliwa z oliwek?
Jak powstaje oliwa z oliwek?Razem z Giuseppe odwiedziliśmy lokalną przetwórnie oliwy z oliwek znajdującą się w miasteczku, w którym mieszkamy, Caccamo. Prowadzi ją nasza kolażanka Maria Chiara, której rodzina niezmiennie od lat 60tych zajmuje się wytwarzaniem oliwy....
Trzy wskazówki jak zachować smak i zapach oliwy z oliwek na dłużej
Wiesz, że świeżo wyciskana oliwa z oliwek Extra Virgin ma zupełnie inny smak niż ta butelkowana w masowej produkcji? Możesz cieszyć się jej zapachem nawet kilka miesięcy po wyciśnięciu, stosując kilka prostych zasad. Kiedy Giuseppe pierwszy raz dał mi spróbować oliwy...
Rogaliki jak we włoskim barze – chrupiące cornetti!
Jeśli chociaż raz spróbujesz chrupiącej skórki, miękkiego środka i pistacjowego nadzienia włoskich rogalików, uwierz mi, nie zapomnisz go do końca życia. Pamiętam jak w 2019 roku w trakcie mojego służbowego pobytu na Sardynii Giuseppe poczęstował mnie takim właśnie...
TIRAMISU – przepis Mammy Siciliany

TIRAMISU – prawdziwy włoski przepis z kuchni Mammy Siciliany czyli mojej sycylijskiej teściowej. Puszysty krem, lekki i słodki.

Trzy wskazówki jak zachować smak i zapach oliwy z oliwek na dłużej
Wiesz, że świeżo wyciskana oliwa z oliwek Extra Virgin ma zupełnie inny smak niż ta butelkowana w masowej produkcji? Możesz cieszyć się jej zapachem nawet kilka miesięcy po wyciśnięciu, stosując kilka prostych zasad. Kiedy Giuseppe pierwszy raz dał mi spróbować oliwy...
Rogaliki jak we włoskim barze – chrupiące cornetti!
Jeśli chociaż raz spróbujesz chrupiącej skórki, miękkiego środka i pistacjowego nadzienia włoskich rogalików, uwierz mi, nie zapomnisz go do końca życia. Pamiętam jak w 2019 roku w trakcie mojego służbowego pobytu na Sardynii Giuseppe poczęstował mnie takim właśnie...
TIRAMISU – przepis Mammy Siciliany

TIRAMISU – prawdziwy włoski przepis z kuchni Mammy Siciliany czyli mojej sycylijskiej teściowej. Puszysty krem, lekki i słodki.

Dzień Świętej Łucji, czy 13 grudnia to najkrótszy dzień w roku?

Dzień, w którym obchodzone jest wspomnienie św. Łucji, jest także dniem astronomicznego „zatrzymania się Słońca”.

ZOBACZ NAS NA INSTAGRAMIE – TAM JESTEŚMY CODZIENNIE