Pomyśl teraz jak cappuccino wygląda – na dole espresso, czy jak już wiemy – un caffe – a ponad nią idealnie spienione, nie gorące, lecz ciepło mleko. Jaki kolor razem tworzą? Kolor habitów Braci Kapucynów czyli po włosku kolor habitów Fratelli Cappuccini. Niektórzy uważają, że właśnie od tej barwy pochodzi nazwa tej kochanej przez miliony, kawy.

Pomyślcie teraz o tym jak kremowa pianka rozkłada się na kawie połączonej z ciepłym mlekiem. Według niektórych tworzy kaptur – po włosku CAPPUCCIO. Już wiecie na czym opiera się druga teoria dotycząca tej nazwy.

Kolejna kwestia to czas! Dlaczego? Jeśli chcecie napić się cappuccino w Polsce, godzina nie ma znaczenia. Jednak we Włoszech pija się tą kawę mniej więcej do południa zwanego po włosku mezzogiorno. Czy później nie ma szans? Oczywiście, że są, ale razem z kawą w gratisie otrzymacie zdziwione spojrzenie i lekki, ironiczny uśmieszek. A jeśli jesteście takim freakiem jak ja i zamawiacie cappuccino przez obiadem np. przed pizzą albo ulubioną pastą, to musicie nabrać dystansu, bo uśmiech i spojrzenie mogą zamienić się w uszczypliwy komentarz. Jedno jest pewne, niezależnie od tego jak dobrze mówicie po włosku, nikt, po takim zamówieniu nie uwierzy, że jesteście lokalsami.

Przenieśmy się teraz na chwilę z Sycylii, na inną wyspę, koniecznie hiszpańską. Niech będą Kanary, na przykład Fuerteventura. Tam już nie trzeba pamiętać o czasie. Gdy kończy się sjesta, swobodnie możcie zamawiać co chcecie i raczej nikt nie uraczy was ironicznym uśmiechem. Ale, ale …. czy wiecie jak wygląda Cappuccino na Kanarach i w innych regionach Hiszpani? O tak!

Smakowicie prawda? Oczywiście jeśli lubicie bitą śmietanę, bo jeśli nie to pamiętajcie, żeby nie zamawiać na Kanarach cappuccino, są inne kawy, które Wam polecam. Kanaryjczycy nie są specami od cappuccino. Tutaj pija się leche, leche lub barraquito.

Taka zabawna historia przypomniała mi się na koniec. Kiedy pracowałam jako pilotka wycieczek na Kanarach właśnie, podczas jednej w wypraw na Teneryfie przybiegła do mnie zdyszana uczestniczka mojej grupy, krzycząc już z oddali:
– Pani Kamilo! Pani Kamilo!
– Co się dzieje? – grzecznie odpowiadam
-Weszłam do kawiarni, powiedziałam przy barze KAWA i polali mi szampana! No i musiałam wypić! A nawet 12 nie ma!

Uważajcie! W Hiszpanii CAVA ( wymawiane KAWA ) to nic innego jak musujące wino, znacie?

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Najlepszy letni makaron jaki istnieje!

Wystarczy cukinia, pomidorki, cytryna i ulubiony makaron!

7 rzeczy, którymi zaskoczy cię Sardynia!

Kiedy pierwszy raz wylądowałam na Sardynii, zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia!  To magiczna wyspa, pełna kontrastów, pysznego jedzenia i życzliwych ludzi. Nie bez powodu latem przyjeżdża tu na wakacje Leonardo DiCaprio czy Silvio Berlusconi. Siostry...

Testujemy makaron Pasta Queen „Lazy Princess”

Jeśli jeszcze nie wiesz kim jest Pasta Queen to najwyższa pora nadrobić zaległości. Ja i Giuseppe uwielbiamy jej przepisy. Nagrane w zabawny i ciekawy sposób oraz oczywiście smakowite, aż trzęsą się uszy! Postanowiliśmy ugotować i nagrać jeden z jej najbardziej popularnych przepisów z 2021!

Jak powstaje oliwa z oliwek?

Jak powstaje oliwa z oliwek?Razem z Giuseppe odwiedziliśmy lokalną przetwórnie oliwy z oliwek znajdującą się w miasteczku, w którym mieszkamy, Caccamo. Prowadzi ją nasza kolażanka Maria Chiara, której rodzina niezmiennie od lat 60tych zajmuje się wytwarzaniem oliwy....

Trzy wskazówki jak zachować smak i zapach oliwy z oliwek na dłużej

Wiesz, że świeżo wyciskana oliwa z oliwek Extra Virgin ma zupełnie inny smak niż ta butelkowana w masowej produkcji? Możesz cieszyć się jej zapachem nawet kilka miesięcy po wyciśnięciu, stosując kilka prostych zasad. Kiedy Giuseppe pierwszy raz dał mi spróbować oliwy...

Rogaliki jak we włoskim barze – chrupiące cornetti!

Jeśli chociaż raz spróbujesz chrupiącej skórki, miękkiego środka i pistacjowego nadzienia włoskich rogalików, uwierz mi, nie zapomnisz go do końca życia. Pamiętam jak w 2019 roku w trakcie mojego służbowego pobytu na Sardynii Giuseppe poczęstował mnie takim właśnie...

TIRAMISU – przepis Mammy Siciliany

TIRAMISU – prawdziwy włoski przepis z kuchni Mammy Siciliany czyli mojej sycylijskiej teściowej. Puszysty krem, lekki i słodki.

Dzień Świętej Łucji, czy 13 grudnia to najkrótszy dzień w roku?

Dzień, w którym obchodzone jest wspomnienie św. Łucji, jest także dniem astronomicznego „zatrzymania się Słońca”.

5 rzeczy, których prawdopodobnie nie wiesz o Sycylii!

Kiedy myślisz Sycylia, co widzisz? Piękne plaże, dobre makarony, czas, który płynie leniwie. Może sycylijskich dziadków siedzących na ławeczkach. Wszystko się zgadza, ale ja teraz opowiem Ci o pięciu aspektach, które bardzo możliwe, że z Sycylią nigdy Ci się nie kojarzyły , a powinny!

Czy życie zmienia się po trzydziestce?

Czy życie zmienia się po trzydziestce!? Jutro kończę 31 lat i powiem Wam w tajemnicy, że w moim życiu zmieniło się wiele! Przede wszystkim zdałam sobie sprawę, że nie zmieni się NIC, jeśli ja sama tego zrobię!Chciałam podzielić się z Wami, krótką historią mojej zmiany...

PALERMO – albo kochasz albo nienawidzisz?

Tak mówią! A co mówię ja?

SYCYLIA – winnica Regaleali i co jeszcze znajdziesz w sercu wyspy?

Sycylia winnica Regaleali, właśnie tutaj działa wyjątkowy agroturystyczny projekt. Odbywają się warsztaty robienia przecieru pomidorowego!