PRZEWODNIK PO SARDYNII ❤️ WYBIERZ SIĘ NA SARDYNIĘ NASZYMI ŚLADAMI

Domowy chleb – przepis prosto z sycylijskiego domu

Nie ma to jak zapach domowego chleba o poranku! Tym przepisem chciałam do Waszych domów wnieść troche zapachu Sycylii. Zobaczcie jak razem z Mammą Giovanną przygotowałyśmy domowe panini czyli dosłownie małe chlebki, po naszemu bułki. Poniżej przepis, video i krótka lekcja języka z serii „Gotuj i ucz się włoskiego” ode mnie i Giuseppe.

PANE INTEGRALE

– CHLEB RAZOWY

Składniki:

8 porcji – 8 panino (małych chlebków, bułek)

500gram mąki razowej (lub pszennej)

1 opakowanie drożdży 

1 łyżka soli

0,5 litra ciepłej wody

szczypta cukru

sezam do posypania

500 gram mąki wsypujemy do miski, dodajemy drożdze i mieszamy. Wlewamy odrobinę wody i zaczynamy ugniatać ciasto, kiedy maką zacznie się łączyć z wodą dodajemy sól, następnie odrobinę cukru, po to aby aktywować drożdże. Ugniatamy dalej dodając po trochu wody, nie musimy zużyć całego 0.5 litra. Wody trzeba użyć tyle aby ciasto miało zwartą konsystencję. Kiedy ciasto będzie elastyczne ( zobacz video jeśli nie jesteś pewna ) upuszczamy je kilka razy energicznie do miski, aby drożdze lepiej pracowały. Przykrywamy szmatką, zabieramy nasz ulubiony kocyk z kanapy i owijamy nim miskę. Można położyć w rogu kanapy – im cieplej tym lepiej! Zostawiamy na około 40min aż wyrośnie. Na stole kładziemy ten sam koc, na nim kuchenną ścierkę i uformowane w rulony ciasto kładziemy na przygotowanym legowisku. Jeśli macie zimne dłonie, przepłukajcie je ciepłą wodą lub połóżcie na chwile na szyi swojej lub domowników 😉 WAŻNE, aby ciasto nie straciło temperatury. Uformowane bułeczki nacieramy wodą, posypujemy sezamem i przykrywamy szmatką i kocem na około 30min. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jeśli chcemy nadać kształt, przecinamy bułki w poprzek w 2 lub 3 miejscach. Układamy na blachę i wkładamy na 20 min do rozgrzanego do 210 stopni piekarnika! ECCO! Gotowe! Można jeść! Buon apetito!

Gotuj i ucz się włoskiego

Ciao! My – Kamila i Giuseppe zapraszamy Cię przy okazji wspólnego gotowania, na krótką lekcję włoskiego! Zapoznaj się ze słówkami, dotyczącymi przygotowanego przez nas przepisu i nie tylko. Divertiti! Baw się dobrze!

1 komentarz

  1. po raz kolejny jestem w szoku -rewelacja jak dla mnie

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kamila Sierant

Kamila Sierant

Miłośniczka włoskich wysp, ekspertka od Sardynii

Blog dla miłośników Włoch, którzy chcieliby poznać włoskie wyspy – Sardynię i Sycylię. Ciekawostki i praktyczne porady o zwiedzaniu Sardynii i próbowaniu Sycylijskich przysmaków!

1 komentarz

  1. po raz kolejny jestem w szoku -rewelacja jak dla mnie

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *