PRZEWODNIK PO SARDYNII ❤️ WYBIERZ SIĘ NA SARDYNIĘ NASZYMI ŚLADAMI

Trzy wskazówki jak zachować smak i zapach oliwy z oliwek na dłużej

Wiesz, że świeżo wyciskana oliwa z oliwek Extra Virgin ma zupełnie inny smak niż ta butelkowana w masowej produkcji? Możesz cieszyć się jej zapachem nawet kilka miesięcy po wyciśnięciu, stosując kilka prostych zasad. Kiedy Giuseppe pierwszy raz dał mi spróbować oliwy zrobionej w naszym mieście Caccamo przez jego przyjaciółkę Marię Chiarę, długo nie mogłam, się nadziwić jak to możliwe, że wcześmiej nie znałam tego smaku. Oliwa Extra Virgin, w ciągu upływających od produkcji miesięcy,  utlenienia się, a zatem powoli traci swoje właściwości organoleptyczne i zdrowotne. Przeczytaj jak spowolnić ten proces utleniania, aby oliwa zachowała swoje pierwotne właściwości jak najdłużej.

1.Przechowywanie – w czym?

Przechowywanie oleju w odpowiednich pojemnikach to pierwszy krok do tego, aby oliwa na dłużej zachowała świeżość. Najlepszym tworzywem jest stal nierdzewna. Dlaczego? Oprócz dużej odporności na wstrząsy ma dużą zdolność ochrony przed światłem. Inne odpowiednie materiały to ciemne szkło, oraz porcelanowe i blaszane pojemniki.
Maria Chiara radzi: unikaj dolewania nowego oleju do tego, który już znajduje się w pojemniku. Pamiętaj, że zawsze przed nalaniem oliwy z oliwek, należy butelke czy inny pojemnik dokładnie umyć gorącą wodą i przetrzeć ręcznikiem papierowym, aby usunąć wszelkie osady. Dopiero później możesz napełnić pojemnik nową, świeżo wyciśniętą oliwą
z oliwek Extra Virgin
 .

oliwa z sycylii

CZYTAJ DALEJ CO MOŻESZ ZROBIĆ, ABY TWOJA OLIWA ZACHOWAŁA ŚWIEŻOŚĆ NA DŁUŻEJ

 

Maria Chiara radzi: unikaj dolewania nowego oleju do tego, który już znajduje się w pojemniku.
Maria Chiara Oleificio Ventura Sycylia

W czym przechowywać?

Gdzie przechowywać?

W jakiej temperaturze?

oliwa z oliwek

2.Przechowywanie – gdzie?

Kiedy już twoja oliwa znajdzie się w odpowiednim pojemniku musisz pamiętać o tym, aby przechowywać go w ciemności, z dala od światła słonecznego czy sztucznego światła. Zwróć także uwagę na prawidłowe zamknięcie. Im mniej kontaktu z powietrzem, tym lepiej. Może się zdarzyć, że oliwa przejmie inne zapachy, które mogłyby zmienić jej aromat. Za żadne skarby świata nie kładź w pobliżu detergentów lub innych produktów gospodarstwa domowego o silnych zapachach, które oliwa mogłaby wchłonąć.

 

3. Temperatura

Oliwa z oliwek też ma swoją ulubioną temperaturę. Oprócz pojemnika do przechowywania, kolejnym ważnym aspektem utrzymania właściwości odżywczych i właściwości organoleptycznych oliwy extra virgin jest temperatura : idealny zakres temperatur powinien wynosić od 15°C do 18°C; w wyższej temperaturze istnieje ryzyko przyspieszenia jej psucia się i utraty jej typowego owocowego zapachu .
Jednak w niższej temperaturze oliwa ma tendencję do krzepnięcia, tracąc charakterystyczny dla niej płynny charakter, ale przy tym zachowując swoje właściwości.

 

 CO ZROBISZ Z TĄ WIEDZĄ?

NIE CZEKAJ!

Jeśli nie znałeś tych małych sztuczek, to najwyższy czas, aby zastosować je w praktyce, zachowując w ten sposób najlepszą jakość oliwy, której używasz do swoich posiłków.

Kamila Sierant

Kamila Sierant

Miłośniczka włoskich wysp, ekspertka od Sardynii

Blog dla miłośników Włoch, którzy chcieliby poznać włoskie wyspy – Sardynię i Sycylię. Ciekawostki i praktyczne porady o zwiedzaniu Sardynii i próbowaniu Sycylijskich przysmaków!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *