NAJLEPSZY LETNI MAKARON
Jaki istnieje! Potrzebujesz kilka prostych składników i pyszny obiad gotowy.
Porcje:
2
Czas gotowania:
40min
Kalorie:
Nie liczyć
Dobre na:
Obiad, kolację
Składniki dla dwóch osób
- 2 cukinie
- ¼ cebuli
- garść pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- olej słonecznikowy
- 200 gr długiego makaronu ( spaghetti, bavetti, linguine)
- cytryna
- sól, pieprz
Przepis krok po kroku
Krok 1
Cukinie pokrój w grube paski (2 cm) i 3/4 wstaw do gotującej się osolonej wody na około 10 minut, a 1/4 usmaż na oleju słonecznikowym, aż się zarumieni, najlepiej ją obróć kilka razy. Po usmażeniu odłóż na bok.
Krok 2
Kiedy cukinia się gotuje, wstaw wodę na makaron, cebulę pokrój w drobną kostkę, a pomidorki na połówki.
Krok 3
Wstaw makaron do gotującej się wody, cebulkę podsmaż na oliwie, dodaj pomidorki, rozgnieć je delikatnie widelcem. Kiedy poczujesz w kuchni zapach cebuli i pomidorów, dodaj dwie chochle wody i pozwól im się poddusić.
Krok 4
Ugotowaną cukinie włóż do pojemnika blendera, dodaj sól, pieprz, bazylię, oregano, oliwę z oliwek oraz chochlę wody z makaronu. Wszystko zmiksuj blenderem na krem.
Krok 5
Kiedy makaron będzie gotowy, wyłącz ogień i przełóż go bezpośrednio na patelnię z pomidorami i cebulką. Następnie wlej do niego zblendowany krem z cukinii i przez chwilę razem podsmażaj.
Krok 6
Dodaj usmażone wcześniej cukinie, zetrzyj obficie skórkę z cytryny (uważaj aby nie ścierać białej części między skórką i wnętrzem, ta część jest gorzka) na patelnie i wymieszaj.
Krok 7
Wyłóż makaron na talerze i zetrzyj jeszcze trochę więcej cytryny. Zjedz od razu, w dobrym towarzystwie! Smacznego, buon appetito!
Zobacz na video jak gotujemy makaron