PRZEWODNIK PO SARDYNII ❤️ WYBIERZ SIĘ NA SARDYNIĘ NASZYMI ŚLADAMI

TIRAMISU – przepis Mammy Siciliany

TIRAMISU PRZEPIS

Tiramisu to jeden z najbardziej znanych włoskich deserów. Jest prosty i szybki w wykonaniu. Może przysporzyć trochę kłopotów tym mniej cierpliwym wielbicielom słodkości, gdyż najlepiej przed zjedzeniem przetrzymać go przez noc w lodówce. Zobaczcie jak ja i Giuseppe robimy tiramisu z przepisu naszej Mammy Siciliany.

TIRAMISU MAMMY SICILIANY – lekkie, słodkie i puszyste.

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów serka mascarpone,
  • 2 opakowania biszkoptów savoiardi,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • kawa + 3 łyżeczki cukru,
  • kakao do posypania.

WYKONANIE:

Jeśli nie macie robota kuchennego, wystarczy Wam zwykły mikser lub ręczna trzepaczka ( nie będzie łatwo to zrobić bez siły elektrycznej ).

  1. Do miski wlewacie białka i ubijacie. Kiedy zaczną się pienić dodajecie cztery łyżki cukru.
  2. Jak się ubiją, wlewacie żółtka i chwilę mieszacie.
  3. Jeśli macie możliwość zmieniacie końcówkę w robocie na taką do kremów, jeśli nie, zostajecie
    przy mikserze i dodajecie cały serek mascarpone.
  4. Ubijacie, aż masa stanie się kremowa. Całe ubijanie masy nie powinno Wam zająć więcej niż 10 minut.
  5. Pierwszą warstwę masy wykładamy na dno naczynia.
  6. Następnie przygotowaną wcześniej i posłodzoną kawę, wlewamy do miski. Każdego biszkopta moczymy osobno i szybko, raz z każdej strony i układamy na kremie. Robimy dwie warstwy biszkoptów czyli krem, biszkopty, krem, biszkopty, krem.

Na wierzch posypujemy obficie kakaem, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na conajmniej dwie godziny. Najlepiej na całą noc, a minimalnie na pół godziny jeśli nie możecie się doczekać!

WAŻNE: nie pozwólcie aby krem stał za długo poza lodówką i pamiętajcie żeby nie „przemoczyć” biszkoptów kawą bo Wam się zrobi papka!

Tiramisu przepis
Tiramisu przepis
Dziękujemy za uwagę i zapraszamy Cię na nasz profil na instagramie!
Kamila Sierant

Kamila Sierant

Miłośniczka włoskich wysp, ekspertka od Sardynii

Blog dla miłośników Włoch, którzy chcieliby poznać włoskie wyspy – Sardynię i Sycylię. Ciekawostki i praktyczne porady o zwiedzaniu Sardynii i próbowaniu Sycylijskich przysmaków!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *