PRZEWODNIK PO SARDYNII ❤️ WYBIERZ SIĘ NA SARDYNIĘ NASZYMI ŚLADAMI

NAJLEPSZY LETNI MAKARON

Jaki istnieje! Potrzebujesz kilka prostych składników i pyszny obiad gotowy.

Porcje:

2

Czas gotowania:

40min

Kalorie:

Nie liczyć

Dobre na:

Obiad, kolację

Składniki dla dwóch osób

  • 2 cukinie
  • ¼ cebuli
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • olej słonecznikowy
  • 200 gr długiego makaronu ( spaghetti, bavetti, linguine)
  • cytryna
  • sól, pieprz
Pasta Queen Lazy Princess

Przepis krok po kroku

Krok 1

Cukinie pokrój w grube paski (2 cm) i 3/4 wstaw do gotującej się osolonej wody na około 10 minut, a 1/4 usmaż na oleju słonecznikowym, aż się zarumieni, najlepiej ją obróć kilka razy. Po usmażeniu odłóż na bok.

Krok 2

Kiedy cukinia się gotuje, wstaw wodę na makaron, cebulę pokrój w drobną kostkę, a pomidorki na połówki.

Krok 3

Wstaw makaron do gotującej się wody, cebulkę podsmaż na oliwie, dodaj pomidorki, rozgnieć je delikatnie widelcem. Kiedy poczujesz w kuchni zapach cebuli i pomidorów, dodaj dwie chochle wody i pozwól im się poddusić.

Krok 4

Ugotowaną cukinie włóż do pojemnika blendera, dodaj sól, pieprz, bazylię, oregano, oliwę z  oliwek oraz chochlę wody z makaronu. Wszystko zmiksuj blenderem na krem. 

Krok 5

Kiedy makaron będzie gotowy, wyłącz ogień i przełóż go bezpośrednio na patelnię z pomidorami i cebulką. Następnie wlej do niego zblendowany krem z cukinii i przez chwilę razem podsmażaj.

Krok 6

Dodaj usmażone wcześniej cukinie, zetrzyj obficie skórkę z cytryny (uważaj aby nie ścierać białej części między skórką i wnętrzem, ta część jest gorzka) na patelnie i wymieszaj.

Krok 7

Wyłóż makaron na talerze i zetrzyj jeszcze trochę więcej cytryny. Zjedz od razu, w dobrym towarzystwie! Smacznego, buon appetito!

Zobacz na video jak gotujemy makaron 

Dobre sprzęty w kuchni

W tym roku mój szwagier postanowił się przebranżowić i sprzedaje przez internet produkty do kuchni. Dostaliśmy od niego na święta kilka super gadżetów. Patelnia, w któej gotowaliśmy sos to najlepsza patelnia jaką miałam w kuchni. Cieżko jest na niej cokolwiek przypalić, nic nie przywiera. Myje się ją błyksawicznie i oszczędza przy tym wodę i nerwy.

  • Smażenie bez tłuszczu 99% 99%
  • Wyodne mycie ( można w zmywarce ) 80% 80%
  • Powłoka nieprzywierająca i odporna na uszkodzenia 99% 99%

Poniżej zostawiam ci linka do sprawdzenia

Patelnie znajdziesz tutaj:  Link do patelni

Nie jest to najtańsza patelnia świata, ale warta swojej ceny. Piszę to szczerze, od serca nie tylko dlatego, że życzę szwagrowi rozwoju biznesu. Lepsza jedna porządna niż kilka, na których ciągle coś się przypala.

POBIERZ DARMOWY FRAGMENT E-BOOKA

Pobierz przepis na focaccie oraz wstęp do naszego e-booka. Zobacz jak wygląda od środka.

 

.

ZOBACZ Z KIM BĘDZIESZ GOTOWAĆ

Mamma Siciliana

Giuseppe

Angela

Kamila

ZROBIŁA ZDJĘCIA
I ZJADŁA WSZYSTKO KAMILA!

WYBIERZ SIĘ Z NAMI
W KULINARNĄ PODRÓŻ NA SYCYLIĘ!