PRZEWODNIK PO SARDYNII ❤️ WYBIERZ SIĘ NA SARDYNIĘ NASZYMI ŚLADAMI

NAJLEPSZY LETNI MAKARON

Jaki istnieje! Potrzebujesz kilka prostych składników i pyszny obiad gotowy.

Porcje:

2

Czas gotowania:

40min

Kalorie:

Nie liczyć

Dobre na:

Obiad, kolację

Składniki dla dwóch osób

  • 2 cukinie
  • ¼ cebuli
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • olej słonecznikowy
  • 200 gr długiego makaronu ( spaghetti, bavetti, linguine)
  • cytryna
  • sól, pieprz
Pasta Queen Lazy Princess

Przepis krok po kroku

Krok 1

Cukinie pokrój w grube paski (2 cm) i 3/4 wstaw do gotującej się osolonej wody na około 10 minut, a 1/4 usmaż na oleju słonecznikowym, aż się zarumieni, najlepiej ją obróć kilka razy. Po usmażeniu odłóż na bok.

Krok 2

Kiedy cukinia się gotuje, wstaw wodę na makaron, cebulę pokrój w drobną kostkę, a pomidorki na połówki.

Krok 3

Wstaw makaron do gotującej się wody, cebulkę podsmaż na oliwie, dodaj pomidorki, rozgnieć je delikatnie widelcem. Kiedy poczujesz w kuchni zapach cebuli i pomidorów, dodaj dwie chochle wody i pozwól im się poddusić.

Krok 4

Ugotowaną cukinie włóż do pojemnika blendera, dodaj sól, pieprz, bazylię, oregano, oliwę z  oliwek oraz chochlę wody z makaronu. Wszystko zmiksuj blenderem na krem. 

Krok 5

Kiedy makaron będzie gotowy, wyłącz ogień i przełóż go bezpośrednio na patelnię z pomidorami i cebulką. Następnie wlej do niego zblendowany krem z cukinii i przez chwilę razem podsmażaj.

Krok 6

Dodaj usmażone wcześniej cukinie, zetrzyj obficie skórkę z cytryny (uważaj aby nie ścierać białej części między skórką i wnętrzem, ta część jest gorzka) na patelnie i wymieszaj.

Krok 7

Wyłóż makaron na talerze i zetrzyj jeszcze trochę więcej cytryny. Zjedz od razu, w dobrym towarzystwie! Smacznego, buon appetito!

Zobacz na video jak gotujemy makaron