Rogaliki jak we włoskim barze – chrupiące cornetti!

Sty 18, 2021Przepisy, Sycylia, Wszystkie wpisy11 Komentarze

Jeśli chociaż raz spróbujesz chrupiącej skórki, miękkiego środka i pistacjowego nadzienia włoskich rogalików, uwierz mi, nie zapomnisz go do końca życia. Pamiętam jak w 2019 roku w trakcie mojego służbowego pobytu na Sardynii Giuseppe poczęstował mnie takim właśnie włoskim cornetto, już wtedy skradł moje serce i całkowicie odmienił moje spojrzenie na jedzenie. Jeszcze trzy lata temu po prostu wsiadłabym w samolot i poleciała na weekend do Rzymu, żeby celebrować włoskie śniadanie, zajadać się pizzą i popijać aperol przy zachodzie słońca. Dzisiaj nie jest łatwo się przemieszczać nawet po Europie. Postanowiłam, że sama sobie stworzę moje Włochy w domu. Sycylijczyka już mam, teraz jeszcze praktykuje włoskie gotowanie. I powiem Wam nieskromnie, że sama jestem z siebie dumna!

Dzisiaj z chęcią podzielę się z Wami przepisem na te włoskie cornetti. Wychodzą naprawdę jak we włoskim barze, musicie tylko włożyć w nie sporo serca, cierpliowści i najlepiej kupić sobie włoską mąkę Manitobę. Znajdziecie ją bez problemu w internetowych sklepach z włoskimi produktami. Cena za kilogram waha się między siedem a dziesięć złotych.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 gramów mąki włoskiej Manitoba ( musi to być silna mąka z dużą zawartością glutenu i mocą powyżej 350W)
  • 8 gramów drożdży instant
  • 25 gramów cukru
  • 100 mililitrów mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki miodu
  • łyżeczka soli
  • 35 gramów miękkiego masła
  • aromat waniliowy

DO WAŁKOWANIA
125 gramów masła o zawartości tłuszczu 82%

PRZYGOTOWANIE CIASTA
-Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i cukier.
-W osobnym naczyniu łączymy mleko, miód i jajko, roztrzepujemy.
-Następnie wlewamy uzyskaną mieszankę stopniowo do miski z mąką i wyrabiamy. Jeśli mamy robota planetarnego to używamy średnich obrotów jeśli robimy to ręcznie przyda się trochę siły.
-Po mniej więcej pięciu minutach, kiedy ciasto zacznie tworzyć zwartą całość dodajemy miękkie masło ( 35gr) i sól. Wyrabiamy dalej przez około 8 minut. Kiedy ciasto ma konsystencję plasteliny wyciągamy z miski, urabiamy w rękach aż utworzy się kula. Owijamy folią spożywczą i wsadzamy do lodówki, minimum na dwie godziny, najlepiej na całą noc.

 

– Po dwóch godzinach lub następnego dnia wyciągamy z lodówki masło 125 gr, wkładamy w papier do pieczenia i najpierw rozbijamy, a następnie rozwałkowujemy masło na kształt kwadratu lub prostokąta. Wkładamy je do lodówki na co najmniej 15 minut.

– Kiedy masło się schłodzi wyciągamy z lodówki ciasto, rozwałkowujemy je na rozmiar dwa razy taki jak rozwałkowane masło.
– Na rozwałkowane ciasto, po jednej stronie wykładamy z papieru masło. Wyobraźmy sobie, że ciasto to rozłożona książka. Wykładamy masło po jednej stronie, następnie ”zamykamy książkę” składając ciasto, zamykając masło w środku.

-Rozwałkowujemy ciasto tak by osiągnęło rozmiar, który umożliwi nam złożenie ciasta na trzy równe części. Teraz wyobraźmy sobie, że ciasto to szalik, który chcecie złożyć na trzy. Składacie z mniej więcej trzech równych kwadratów. Od lewej do środka, następnie od prawej do lewej. Powstaje wam trzywarstwowy blok. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 10-15minut.

– Wyciągamy ciasto i powtarzamy wałkowanie i „składanie szalika”. Znowu do lodówki na 10-15 minut.

– Znowu wyciągamy schłodzone ciasto, wałkujemy, składamy na trzy, tym razem wkładamy do lodówki na 30-40 minut.

– Schłodzone ciasto wyciągamy, przecinamy jeden bok, ten który jest zamknięty, żeby lepiej rozwałkować ciasto. Wałkujemy i wkładamy na 5 minut do zamrażalki. Jeśli zostawicie na dłużej niż 15 minut to masło Wam zamarznie, a nie chcemy tego!

– Wyciągamy ciasto, odcinamy nożem zewnętrzne krawędzie, aby utworzył nam się równy prostokąt.

– Zwykłym nożem lub takim okrągłym do pizzy wycinamy trójkąty ( najlepiej zobacz na filmie ) i z nich zwijamy rogaliki. ( powinno wyjść 5-6 trójkatów )

-Układamy na tacy, zawijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki, żeby ciasto odpoczęło. Wyciągamy z lodówki i WAŻNE przekładamy rogaliki na blachę żeby wyrosły. Jak wyrosną to będzie trudno je przełożyć później. Przykrywamy blachę folią, można też przyłożyć delikatnie kuchenną ścierką i kocem. Połóżcie je gdzieś gdzie nie ma przeciągu, ale też upału powyżej 40 stopni. Jeśli będzie im za gorąco to nie urosną, a jeśli za zimno będą rosły powoli. Po mniej więcej  3-5 godzinach powinny powiększyć objętość i stać się puszyste.

– Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 170 stopni, smarujemy od góry jakiem i pieczemy aż się zarumienią około 20 minut.

Możemy też po wyrośnięciu ciasta włożyć rogale ponownie do lodówki i wyciągnąć je z niej następnego dnia i upiec dopiero na śniadanie.

Trzecią opcją jest w ogóle zostawienie ich zwiniętych w lodówce bez wyrastania na noc i dopiero wyciągnięcie następnego dnia. Wtedy rano trzeba liczyć też około trzech godzin żeby wyrosły i można sobie upiec na drugie śniadanie.

Wypróbowałam wszystkie trzy opcje z tego przepisu. Nie widzę różnicy po upieczeniu.
Smacznego! Buon apetit!

Ciasto od góry powinno mieć kruche warstwy, a w środku być puszyste. Te warstwy tworzy nam masło na zmianę z przekładanym i wałkowanym ciastem. Skoro złożyliśmy je 3 razy po 3 warstwy powinniśmy mieć 9  warstw w naszym rogalu. Te warstwy po włosku do właśnie sfoglie, a czasownik SFOGLIARE znaczy przerzucać. Dlatego te rogale nazywają się cornetti sfogliati czyli w moim wolnym tłumaczeniu przerzucane. Sfogliatura czyli ta specyficzna forma ciasta, trochę jakby półfrancuskiego, czyli to łuszczenie się, sprawa, że włoskie cornetti nie pozwalają mi o sobie zapomnieć.

Mam nadzieję, że przepis Wam się podoba! Kto wypróbuje?

 

WŁOSKIE CORNETTI
WŁOSKIE ROGALIKI PRZEPIS

11 komentarzy

  1. escort bayan

    Oh! So nice videos, I have stumbled on many of them and I see them as not just business but also life hacks. Nisse Darrell Aria

    Odpowiedz
  2. escort bayan

    Dazbet ialah agen judi online Indonesia terpercaya resmi saat ini yang ada untuk memenuhi kebutuhan member judi online dalam bermain dan mencari penghasilan tambahan dengan bermain bersama kami. Dengan perkembangan teknologi yang sudah pesat jaman ini kalian bisa memainkan beragam permainan judi online hanya dengan membutuhkan jaringan internet dan juga gadget kalian, baik itu android, ios, laptop, dan juga pc kalian dimana saja dan kapan saja dengan cukup membuka bandar kami dan bertaruh di dalamnya. Else Land Balfour

    Odpowiedz
  3. best cbd gummies

    I do not even know how I stopped up right here, but I believed this publish used
    to be great. I do not realize who you are but definitely you’re going
    to a famous blogger when you aren’t already. Cheers!

    Odpowiedz
  4. cbd for dogs

    What’s up, yup this post is really good and I have learned lot of things from it concerning blogging.
    thanks.

    Odpowiedz
  5. best cannabidiol gummies

    Greetings, I think your blog may be having browser compatibility issues.
    Whenever I look at your blog in Safari, it looks fine however, when opening in IE, it has some overlapping issues.
    I just wanted to give you a quick heads up! Apart from that, fantastic site!

    Odpowiedz
  6. cbd

    Hey there I am so excited I found your webpage, I really
    found you by error, while I was researching on Askjeeve for something else, Regardless
    I am here now and would just like to say cheers for a fantastic
    post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the minute but I have book-marked it and also added in your RSS
    feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the excellent work.

    Odpowiedz
  7. cbd oil for sleep

    I’m impressed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that’s equally educative and entertaining, and without
    a doubt, you’ve hit the nail on the head. The problem is something that
    not enough folks are speaking intelligently about. I’m very happy
    that I found this in my search for something relating to this.

    My web blog cbd oil for sleep

    Odpowiedz
  8. CBD oil for dogs

    Nice post. I used to be checking continuously this blog and I’m impressed!
    Extremely useful information specially the remaining section 🙂 I take
    care of such information much. I used to be seeking this particular information for a very long time.
    Thanks and best of luck.

    my webpage … CBD oil for dogs

    Odpowiedz
  9. best CBD oil for dogs

    Do you have a spam problem on this site; I also am a blogger,
    and I was wondering your situation; we have developed
    some nice practices and we are looking to exchange
    techniques with other folks, be sure to shoot me
    an email if interested.

    Feel free to visit my web site: best CBD oil for dogs

    Odpowiedz
  10. CBD for sale

    Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was curious about your situation; we have created some nice methods and we are
    looking to trade methods with others, why not shoot me an email if interested.

    Here is my site :: CBD for sale

    Odpowiedz
  11. erotik

    Pretty! This was a really wonderful article. Many thanks for providing this info. Nance Tymon Culbert

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Rogaliki jak we włoskim barze – chrupiące cornetti!

Jeśli chociaż raz spróbujesz chrupiącej skórki, miękkiego środka i pistacjowego nadzienia włoskich rogalików, uwierz mi, nie zapomnisz go do końca życia. Pamiętam jak w 2019 roku w trakcie mojego służbowego pobytu na Sardynii Giuseppe poczęstował mnie takim właśnie...

TIRAMISU – przepis Mammy Siciliany

TIRAMISU – prawdziwy włoski przepis z kuchni Mammy Siciliany czyli mojej sycylijskiej teściowej. Puszysty krem, lekki i słodki.

Dzień Świętej Łucji, czy 13 grudnia to najkrótszy dzień w roku?

Dzień, w którym obchodzone jest wspomnienie św. Łucji, jest także dniem astronomicznego „zatrzymania się Słońca”.