TIRAMISU – przepis Mammy Siciliany

Sty 4, 2021Przepisy, Sycylia0 komentarzy

Tiramisu to jeden z najbardziej znanych włoskich deserów. Jest prosty i szybki w wykonaniu. Może przysporzyć trochę kłopotów tym mniej cierpliwym wielbicielom słodkości, gdyż najlepiej przed zjedzeniem przetrzymać go przez noc w lodówce. Zobaczcie jak ja i Giuseppe robimy tiramisu z przepisu naszej Mammy Siciliany.

TIRAMISU MAMMY SICILIANY – lekkie, słodkie i puszyste.

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów serka mascarpone,
  • 2 opakowania biszkoptów savoiardi,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • kawa + 3 łyżeczki cukru,
  • kakao do posypania.

WYKONANIE:

Jeśli nie macie robota kuchennego, wystarczy Wam zwykły mikser lub ręczna trzepaczka ( nie będzie łatwo to zrobić bez siły elektrycznej ).

  1. Do miski wlewacie białka i ubijacie. Kiedy zaczną się pienić dodajecie cztery łyżki cukru.
  2. Jak się ubiją, wlewacie żółtka i chwilę mieszacie.
  3. Jeśli macie możliwość zmieniacie końcówkę w robocie na taką do kremów, jeśli nie, zostajecie
    przy mikserze i dodajecie cały serek mascarpone.
  4. Ubijacie, aż masa stanie się kremowa. Całe ubijanie masy nie powinno Wam zająć więcej niż 10 minut.
  5. Pierwszą warstwę masy wykładamy na dno naczynia.
  6. Następnie przygotowaną wcześniej i posłodzoną kawę, wlewamy do miski. Każdego biszkopta moczymy osobno i szybko, raz z każdej strony i układamy na kremie. Robimy dwie warstwy biszkoptów czyli krem, biszkopty, krem, biszkopty, krem.

Na wierzch posypujemy obficie kakaem, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na conajmniej dwie godziny. Najlepiej na całą noc, a minimalnie na pół godziny jeśli nie możecie się doczekać!

WAŻNE: nie pozwólcie aby krem stał za długo poza lodówką i pamiętajcie żeby nie „przemoczyć” biszkoptów kawą bo Wam się zrobi papka!

Tiramisu przepis
Tiramisu przepis
Dziękujemy za uwagę i zapraszamy Cię na nasz profil na instagramie!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Rogaliki jak we włoskim barze – chrupiące cornetti!

Jeśli chociaż raz spróbujesz chrupiącej skórki, miękkiego środka i pistacjowego nadzienia włoskich rogalików, uwierz mi, nie zapomnisz go do końca życia. Pamiętam jak w 2019 roku w trakcie mojego służbowego pobytu na Sardynii Giuseppe poczęstował mnie takim właśnie...

TIRAMISU – przepis Mammy Siciliany

TIRAMISU – prawdziwy włoski przepis z kuchni Mammy Siciliany czyli mojej sycylijskiej teściowej. Puszysty krem, lekki i słodki.

Dzień Świętej Łucji, czy 13 grudnia to najkrótszy dzień w roku?

Dzień, w którym obchodzone jest wspomnienie św. Łucji, jest także dniem astronomicznego „zatrzymania się Słońca”.